Rotter, mus og andre skadedyr

HMS-planen har et eget avsnitt om skadedyr og en generell beskrivelse om hvordan man skal forholde seg.

Skjeggkre

Det er påvist skjeggkre i bygget, som i mange andre nyere bygg. Skjeggkre er uskadelige for mennesker, men nesten umulig å bli helt kvitt. De lever inne i vegger og gulv, og kommer ut i rommene når det er mørkt. Skjeggkreene bruker omtrent 2 år på å bli voksne, og lever i ca 6 år. Voksne skjeggkre legger ca 50 egg i året.

Dersom det blir mange skjeggkre hos en boligseksjon, øker spredningen hos de andre. Derfor blir dette spesielle problemet beskrevet mer detaljert her:

Du finner veldig god informasjon om skjeggkre og anbefalinger om tiltak hos Folkehelseinstituttet, www.fhi.no. Flere firma selger utstyr beregnet for hjemmebruk til å bekjempe insektene.

Forsikringene dekker ikke bekjempelse av skjeggkre. Noen bolig-eiere finner det utstyret som selges såpass dyrt at de lar være å gjøre noe. Det øker i så fall spredningen hos alle naboene i blokka.

Det er fullt mulig å lage enkle og billigere tiltak selv. Limfeller fungerer bra og er uskadelig for barn og husdyr. Den mest effektive måten er å bruke ca 5 cm bred tape (ikke billigtype). Den må ha en kraftig klebeevne. Av de som selges i vår lokale byggvarebutikk, fungerer Tesa 56172 Universal teppetape absolutt best. Teppetapen bør brukes med vokspapiret på for å hindre at undersiden kleber til gulvet.

Klipp av en større eller mindre bit og legg med limflaten opp på gulvet der du vet eller tror at det forekommer skjeggkre. Fest den til gulvet i endene med litt vanlig tape. Tapen må ligge flatt nedpå uten glipe mot gulvet. Strø en veldig tynn stripe vanlig sukker eller finknuste matsmuler som lokkemat langs midten av limflaten på tapen. Se bilder for eksempel.

Det er ikke nødvendig å bruke limfeller hele tiden, men med jevne mellomrom året rundt. En helg i måneden er bra, en ukes tid i kvartalet gjør veldig god nytte. Legg alltid ut limfeller før du reiser på ferie eller langhelg, det er perfekte anledninger. Lyset i rommet må være av om natta når limfellene ligger ute.

I varmt vær lever skjeggkreene spredt i gulv, vegger og tak, og søker inn i rommene om natten på jakt etter næring. I den kalde årstiden trekker de inn mot varme rom og blir mer synlige. Det er alltid best å legge limfeller på mørke og varme steder: Gjerne lange tapebiter innenfor baderomdøren eller ved åpninger under baderominnredning, i boden, og bak gulvlisten under kjøkkenbenken. Kortere tapebiter kan også legges ut i andre rom og da helst foran åpninger ved gulvlisten eller ved dørkarmene, eller på gulvet i garderobe og under enkelte møbler.

Den foreløpig mest effektive metoden for å utrydde skjeggkre er forgiftet åte type Advion Cockroach Gel. Produktet er godkjent i Europa og Norge bare for salg til profesjonelle skadedyrfirma, og skal ikke selges til private. FHI har god informasjon også om dette produktet på sine nettsider. Produktet selges og brukes fritt i USA. Nettbutikker i Øst-Europa og Asia tilbyr gjerne usikre etterligninger med etiketten Advion.

Det er vanskelig å oppnå 100% utryddelse i en boligblokk fordi oppslutningen fra beboerne varierer, og fordi det er større bygningsdeler man ikke kommer til med behandlingen.

Sameiet Solbakkane LB4
Fiolveien 52
4331 Ålgård
Org.nr. 913 983 173