Sprinkleranlegget

Alle leilighetene, svalgangene, trappegangen, garasjeanlegget og balkongene / terrassene er dekket av et sprinkleranlegg med vanntåkedyser. Dette anlegget skal slokke brann tidligst mulig og hindre at en brann sprer seg til rømningsveiene eller andre leiligheter. Den varmefølsomme glassampullen i utløserlokket brister ved 57℃ og da utløses vanntåkedysen.

I svalgangene, trapperommet og garasjen er sprinklerrørene laget av rustfritt stål, og fylt med glykol for å unngå frysing. I leilighetene er sprinklerrørene laget av vanlige rør-i-rør PEX-rør og fylt med rent vann. Trykket i anlegget er normalt 11 - 12 bar.

Inne i leilighetene er det montert vanntåkedyser oppe på veggene (type Prev4) eller i himlingen (type Prev3). Rundt dysene sitter en pyntering som dekker borehullet i veggplaten. Ringen kan trekkes ut og fjernes når man skal male veggen, men for å redusere risikoen for skade anbefaler produsenten å bruke maskeringstape over ringen.

PEX-rørene til vanntåke-dysene i leilighetene er lagt fra fordelingsskapet i baderomstaket og frem til hver enkelt vanntåkedyse som er montert i vegg eller tak i alle rom. PEX-rørene ligger inne i den øverste delen av veggen (5 - 40 cm under taket), eller eventuelt i taket dersom det ikke er betongtak.

På vanntåkedysene i leilighetene er utløserlokket med den temperaturfølsomme glassampullen skrudd innpå vanntåkedysen med bare 1 omdreining venstre-gjenger (links). Dette lokket holder en ventil lukket slik at dysen ikke lekker vann. Utløserlokket må behandles forsiktig, ikke males over, og absolutt ikke vris mot høyre. Vær også forsiktig dersom du vasker rundt dysene slik at det ikke blir noen vridningsbevegelse på utløserlokket.

Fordelingsskapet i baderomstaket har ikke stoppekraner for sprinklerrørene. Dersom en vanntåkedyse eller et sprinklerrør blir skadet ved et uhell slik at det lekker vann, kan sprinkleranlegget bare stenges fra Teknisk rom i kjelleren. Følg den enkle instruksen om nød-stenging som henger på veggen til høyre rett innenfor døren.


Sameiet Solbakkane LB4
Fiolveien 52
4331 Ålgård
Org.nr. 913 983 173