Tips ved montering eller vedlikehold

Lage hull i veggen

Både elektriske kabler og rørene som fører forbruksvann og vann til sprinklersystemet er lagt i veggene. Det er slike rør i de fleste veggene, og alle rørene er av plast. De kan ikke påvises med vanlige stender- eller rør-søkere. Dersom du borer, skrur eller spikrer inn i veggen, risikerer du å treffe et slikt rør. Et punktert vannrør kan føre til veldig store skader på din leilighet og naboleilighetene.

Dersom du er nødt til å bore i en vegg, må du først sikre deg at du vet hvordan du skal stenge av både vann og sprinkleranlegg i tilfelle uhell. Du må se hvor rørene til sprinklerdysene kan tenkes å ligge, eller hvor vanntilførselen til vaskene kan tenkes å passere. Du må bare bore så vidt gjennom gipsen (13 mm tykk), og passe på at boret ikke går lenger inn i hulrommet. Så bør du stikke en strikkepinne eller lignende inn i hullet og kjenne om det ligger noe rør i veien inne i veggen.

Dersom du skrur eller spikrer direkte gjennom gipsveggen og inn i en stender, kan du risikere å treffe et vannrør som er trukket gjennom stenderen akkurat der.

Vårt lokale Obs Bygg selger produktet MFT Gipskrok 10x22 i hvitlakkert stål. Den fungerer ypperlig til å henge opp bilder etc med vekt opp til 20 kg, og gir ingen risiko for å skade noe inne i veggen.

Ventilasjonssystem:

Hver leilighet har en ventilasjonsskap med et eget system for balansert ventilasjon. Systemet har en roterende varmeveksler, og et elektrisk varmebatteri på 1 KW som slår inn dersom man stiller luft-temperaturen høyt opp. Det er avsug i kjøkkenområdet, boden og badet, og innblåsing i stue og soverom. Komfyrhetten er koplet til systemet.

Det er to filtre i skapet. Begge skal skiftes årlig, anbefalt på høsten når pollensesongen er over. Filteret trekkes rett ut, og nytt filter skyves inn. Dersom skapet er montert slik at døren ikke kan åpnes 180 grader, må man løsne de 2 store skruene som låser den ene holderen og fjerne den. Så kan filteret byttes.

Husk å tilbakestille filteralarmen når du bytter filter. Gå inn på Service-symbolet (trykk på rund knapp = OK). Gå til Filterperiode. Sjekk at Tid for bytte står på 12 (mndr) og velg Tilbakestill = JA. Trykk OK.

Husk også at det er et grovfilter i luftinntaket på ytterveggen din ute i svalgangen. Risten der bør støvsuges minst en gang årlig for å unngå tilstopping.

Det er anbefalt å abonnere hos produsenten www.systemair.no på fraktfri levering av filtersett til hjemmeadressen på samme tid hvert år. Dersom du vil inngå abonnementet, skal du gå inn i filtervelgeren for boligaggregat på nettsiden deres, velge aggregat med toppanslutning og bestillle filtersett til system SAVE type VTR200/B. Du kan også kjøpe et filtersett hos blikkenslagere som forhandler produkter fra Systemair / Villavent.

Anbefalt ventilasjonseffekt er nivå 2. Systemet øker til nivå 3 når komfyrhetten blir slått på. Anbefalt temperaturinnstilling er ‘av’ på sommertid og ca 17°C på vintertid for at romluften ikke skal føles innestengt.

Badet:

Sluket bør rengjøres minst 2 ganger årlig, eller når vann begynner å samle seg rundt nedløpet. Løft ut risten og skru opp holderen (vri mot klokken). Ta opp koppen som henger i åpningen under holderen, og rengjør både koppen, holderen og festebraketten rundt åpningen. Sjekk at gummiringen under holderen er ren og ligger korrekt før du vrir holderen på plass igjen. Pass på at holderen er tett tilskrudd og ligger i plan med ringen rundt. Spyl litt vann etterpå for å fylle koppen og unngå dårlig lukt på badet.

Baderomsveggene ble bygget med OSB-plate på stenderne, og gipsplate utenpå. Det er enten fliser eller strie med maling ytterst. OSB-platene gir godt feste til å henge inventar på veggene og man behøver ikke søke etter stendere.

Innendørs maling:

Før overlevering ble vegger og tak behandlet med Jotun maling type Jotaproff som ikke selges til private. Jotun Lady kommer nærmest av dem som er i vanlig salg.

Alle malte flater hadde farge 0502Y ved overleveringen. Veggene i tørre tom var glans 07. Tak var glans 02. Tak og malte vegger i bad var glans 20.

Parkett:

Standard-parketten ble oppgitt å være Boen Parkett Eik type X-press 14mm (3-stav click-parkett). Kjøper kunne også velge blant disse litt dyrere alternativene fra Boen:

  • Parkett Eik Concerto 3 stav Lakk 14x209x2200
  • Parkett Eik Andante Plank Ultra lakk 14x138x2200
  • Parkett Eik Andante Plank Matt lakk 14x138x2200
  • Parkett Eik Andante Duoplank Matt lakk 14x209x2200

Parketten som ble lagt i 2014 var produsert av Boen på bestilling for byggeprosjektet. Det er sannsynligvis ikke mulig å finne et identisk likt produkt i handelen.

I første etasje ble parketten lagt på et vanlig 2 mm dempende plastunderlag, med en fuktsperre underst mot betongdekket. I andre og tredje etasje ble parketten lagt på Hunton Silencio 36 mm trinnlydsplater, med en fuktsperre underst mot betongdekket.


Den anbefalte overflatebehandlingen er beskrevet i dette dokumentet fra Boen:

   FDV_Boen_Lamell.pdf

Terrassegulv:

Gulvene er laget av standard trykkimpregnert materiale (ikke Royal-impregnert).

Balkongene i 2. og 3. etasje har tett undergulv som hindrer drypp eller vannsøl ned mot naboen under. Vær oppmerksom på at dette undergulvet ikke går helt ut i kortendene. Der er det 10-15 cm åpning ned. Derfor må man ikke bruke mye beis på endene for da drypper det og lager flekker hos naboen under.

Det kan være hensiktsmessig å bruke sameiets trykkspyler med terrassevasker på de store terrassene i 1. etasje.

Trykkspyleren bør ikke brukes på balkonggulvene i 2. og 3. etasje for da blir det mye graps hos naboen under. Her anbefales vasking med husvask/terrassevask og skurekost. Det går faktisk også på kortere tid enn det tar å rigge til og rydde bort trykkspyleren. Bare skyll med vannbøtte etterpå. Husk å varsle naboene under slik at de kan fjerne ting som ikke må tilsøles.

Dersom det er ønskelig å behandle gulvet med beis, kommer Butinox Gylden nærmest bordkledningen i farge.

Balkong- og terrassegulvene ligger i skyggen hele vinterhalvåret og tørkes ikke skikkelig ut. Derfor er det en fordel å spraye grønskefjerner på gulvet årlig enten man beiser eller behandler med noe annet. Innsiden av rekkverket og vannbordene under alle vinduene kan også med fordel behandles med grønskefjerner av og til.

Rekkverkene på balkongene i 2. og 3. etasje skal ha pleksiglass på innsiden for å hindre at barn klatrer opp og faller utfor.

Komfyrvakt:

Det er montert en komfyrvakt rett under avtrekksviften. Den kommuniserer med en bryter i strømkontakten for koketoppen, og slår av koketoppen ved unormal varme. Komfyrvakten gir 2 korte lydsignaler gjentatte ganger når batteriet må byttes. Den bruker 2 stk AAA standard 1,5V alkaliske batterier som normalt skal vare i 5-6 år.

Bruksanvisningen kan lastes ned her:

   Komfyrvakt_Mkomfy_1.5_Trådløs.pdf

Lekkasjevakt:

Under kjøkkenvasken er det montert en WaterGuard lekkasjevakt som styrer 1 ventil som normalt er tilkoplet vanninntaket for oppvaskmaskinen.

Dersom den lyser rødt og gir alarm, er det registrert fuktighet et sted der sensorledningen ligger. Da er vanntilførsel og strøm til oppvaskmaskinen stengt, og ventilen blir nokså varm. Årsaken til fuktighet må finnes og sensorledningen må tørkes ren for fukt før du kan trykke Reset-knappen og få normal drift igjen.

Det er anbefalt å teste stenge-funksjonen minst 2 ganger årlig med en fuktig klut.

Bruksanvisningen kan lastes ned her:

   WaterGuard.pdf


Sameiet Solbakkane LB4
Fiolveien 52
4331 Ålgård
Org.nr. 913 983 173